Daad van Moed

Daad van Moed

‘Hoewel ik introvert ben, vind ik het belangrijk om voor deze zaal mijn verhaal te vertellen,’ zo begon Cees Hilgersom (63) uit Edam zijn relaas over zijn ziekte en herstel.

‘Nadat er bij mij slokdarmkanker was geconstateerd, werd ik op 15 maart 2016 in het AMC geopereerd door dr. Mark van Berge Henegouwen. Zowel voor als na de operatie kreeg ik drie keer chemo. Na de operatie kreeg ik enorm veel last van hartkloppingen en hyperventilatie. Dat laatste was zo erg, dat je denkt dat je doodgaat. Ik was zo in paniek dat ik gevraagd heb of mijn vrouw bij mij op de kamer in het ziekenhuis mocht slapen. Elf van de zeventien nachten was ze bij me.

Tijdens mijn chemokuur bleek ik veel baat te hebben bij het gebruik van cannabisolie. Ook kan ik iedereen aanraden om de serie van negen afleveringen op YouTube: ‘The Thruth about Cancer’, te bekijken. En dat geldt ook voor het ‘Handboek kanker’ van de arts Henk Fransen, waarin ook alternatieve geneeswijzen worden behandeld, het is een geweldig boek. Tijdens het verloop van mijn ziekte was ik vaak aan het malen. Het opschrijven van wat er zoal door mij heen ging, heeft mij echt geholpen. En natuurlijk had ik heel veel steun aan mijn vrouw Loes. Ook waren er spontane reacties van mensen uit de buurt. Sommigen kwamen zelfs eten brengen.

Omdat ik na de operatie niet meer plat in bed kon liggen, was ik gedwongen om een nieuw verstelbaar bed te kopen. De kosten daarvan heb ik van de belasting kunnen aftrekken.

Het allerbelangrijkste is, zoek je eigen weg en doe die dingen, die bij jou passen.

Ik was introvert en om daar wat aan te doen, ben ik in een koor gaan zingen.’ Hoewel Cees nu nog last heeft van maagzuur, heeft hij voldoende energie om eens per week vijf kilometer hard te lopen. ‘En ik doe ook aan Tai Chi, dat is een bewegingsleer.’ Tai Chi wordt in China vaak buiten beoefend, bijvoorbeeld in parken. Op het eerste gezicht lijkt het op heel langzame gymnastiek, maar Tai Chi betekent veel meer. Het wordt vooral beoefend ter verbetering van de geestelijke en lichamelijke gezondheid.

‘Al met al,’ zegt Cees Hilgersom, ‘sta ik er versteld van hoe goed ik er ben uitgekomen.’

Search