M.I. van Berge Henegouwen

De operatie voor slokdarmkanker is een ingrijpende operatie, ook omdat er veel lymfklieren moeten worden weggehaald. Een deel van de operatie wordt gedaan via de borstkas en een deel via de buik.

Omdat slokdarmkanker op deze plekken via de lymfklieren kan uitzaaien wil de chirurg zoveel mogelijk lymfklieren meenemen. Dit betekent echter ook een grotere operatie terwijl we niet weten of dit bij elke patient nodig is.

Daarom willen we een groot wereldwijd onderzoek opstarten waarbij we in een groot aantal centra wereldwijd onderzoeken wat de opbrengst is van de weggehaalde lymfklieren om zo een antwoord te vinden op de vraag welke klieren aangetast zijn bij welke vorm van slokdarmkanker. Deze studie heet de Tiger study.  

Suzanne Gisbertz

Omdat er veel verandert na een slokdarm- of maagkanker operatie kunnen er veel verschillende klachten optreden.

Al sinds enkele jaren doet het AMC hier veel onderzoek naar ook in samenwerking met andere grote internationale centra zoals bijvoorbeeld het Oncologisch Centrum van Veneto in Padova. In samenwerking met de Italiaanse onderzoekers onderzoeken Gisbertz en van Berge Henegouwen een groot aantal van de functionele klachten en de relatie met kwaliteit van leven.

Ander belangrijk onderzoek zal worden opgestart samen met de afdeling diëtiek (oa met diëtiste Liesbeth Haverkort) waarbij deficiënties in vitamines en mineralen bij patiënten met een buismaag zal worden onderzocht.  

Steun onze pioniers!

Investeer in ons onderzoek en draag bij aan betere vooruitzichten voor patiënten.

Klik de button en vul het formulier in

Direct doneren

 

Machtiging

Stel een vraag

Wilt u meer informatie, of heeft u een vraag over onze onderzoeken?

Laat het ons weten.

 

Stel uw vraag

 

© 2016 Slokdarm- en Maagkanker Fonds

Search