Alleen als je elkaar blindelings vertrouwt, kom je tot goede prestaties.

Prof. dr. Mark van Berge Henegouwen

Prof. dr. Mark van Berge Henegouwen

berge henegouwen 9579
'Vanaf mijn eerste collegejaar wist ik dat ik chirurg wilde worden. Gaandeweg heb ik me steeds meer toegelegd op kijkoperaties van de maag en slokdarm. Mensen met slokdarmkanker hebben vaak ook andere problemen, zoals hart- of longklachten. Een kijkoperatie is voor deze mensen minder belastend dan een gewone operatie en verkleint de kans op complicaties. In het AMC opereerde ik als eerste slokdarmkanker via een kijkoperatie. Dat was in het begin pionieren, maar inmiddels hebben we veel routine opgebouwd om deze complexe ingreep via een kijkoperatie uit te voeren. Ook hebben we in samenwerking met onze huidige collega’s in het VUMC de eerste wereldwijde studie uitgevoerd die een verbetering liet zien in de uitkomsten van opereren met een kijkoperatie. Dat onderzoek werd in 2012 gepubliceerd in het toonaangevende tijdschrift de Lancet.

Grootste slokdarmcentrum van Nederland

Het Amsterdam UMC is het grootste centrum op het gebied van slokdarmkanker in Nederland en beschikt daarmee over een zeer grote expertise. Omdat we één van de grootste centra van Europa zijn behandelen wij zeer veel patiënten met deze ziekte en werken met de nieuwste apparatuur. Naast dat we al meer dan 10 jaar de slokdarm en maagoperaties uitvoeren met behulp van kijkoperaties zijn we in 2019 gestart met het uitvoeren van robot geassisteerde operaties voor maag- en slokdarmkanker. Ook doen we veel onderzoek om de ziekte nog beter te begrijpen en de behandeling verder te perfectioneren. Bijvoorbeeld: hoe verspreidt slokdarmkanker zich naar de lymfeklieren? Met welke operatietechnieken kunnen we het beste behandelen? Welke voorbehandeling is het meest effectief? En welke invloed heeft dit op de kwaliteit van leven na de operatie.

Goed ingespeeld team

Een slokdarmkankeroperatie is ingewikkeld en duurt soms wel acht uur. Daarvoor moet je een goed ingespeeld team hebben en fysiek fit zijn. Daarom fiets ik elke dag naar het Amsterdam UMC. Ook ben ik gek op rugby: dit is voor mij de ultieme teamsport. Bij rugby geldt: alleen als je elkaar blindelings vertrouwt, kom je tot goede prestaties. Dat geldt ook voor ons als operatieteam.

Een pot jam

De mensen die bij ons komen zijn vaak ernstig ziek en hebben al hun hoop op ons gesteld. Dat is een grote verantwoordelijkheid. Met veel patiënten bouw je een jarenlange band op. Ook als ik geen dienst heb, word ik regelmatig gebeld voor een spoedpatiënt. Dan ga ik. Ook als ik bijvoorbeeld net een leuk uitje heb met mijn kinderen. Dat hoort bij mijn vak. Maar als ik op de ontbijttafel de pot jam zie staan die de eigenaar van een jamfabriek mij gaf omdat het goed met hem gaat, dan weet ik weer waar ik het voor doe.

Wat ik wil bereiken?

Dat er minder sterfte is na een slokdarmoperatie. Nu nog overlijdt één op de twee mensen binnen vijf jaar na een slokdarmkankeroperatie. Ik wil dat graag terugbrengen tot één op de tien. Bijvoorbeeld door te onderzoeken of behandelen nog tot genezing kan leiden als de ziekte terugkomt. Nu is de algemene gedachte dat dit niet zo is, maar eigenlijk is dit nooit goed onderzocht.' 

Stel een vraag

Wilt u meer informatie, of heeft u een vraag over onze onderzoeken?

Laat het ons weten.

 

Stel uw vraag

 

Search