slokdarmkanker

(Bronvermelding: Website MLDS)
We spreken van slokdarmkanker als er ergens in de slokdarm een kwaadaardige tumor ontstaat. Slokdarmkanker is een vorm van kanker die de laatste jaren steeds vaker voorkomt. Hoogstwaarschijnlijk speelt een ongezond leefpatroon hierbij een belangrijke rol. In Nederland wordt slokdarmkanker jaarlijks bij zo’n 2300 mensen vastgesteld. Slokdarmkanker komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. De meeste mensen die slokdarmkanker krijgen zijn tussen 50 en 70 jaar.

(Bronvermelding: Website MLDS)
In veel gevallen is volledige genezing bij slokdarmkanker niet mogelijk. Dat komt doordat de tumor meestal pas in een gevorderd stadium wordt ontdekt. Soms zijn er dan al uitzaaiingen of is de tumor door de slokdarmwand heen gegroeid. Als de tumor niet door de slokdarmwand is gegroeid en er zijn geen uitzaaiingen dan is er een goede kans op genezing. Het is dus erg belangrijk dat slokdarmkanker in een vroeg stadium wordt vastgesteld.

Uitzaaiingen ontstaan bij slokdarmkanker meestal in de lymfeklieren, de longen en de lever. Uitzaaiing naar andere organen, zoals bijvoorbeeld de hersenen, is zeldzamer maar komt ook voor. 

(Bronvermelding: Website MLDS)
Slokdarmkanker veroorzaakt in het begin meestal geen klachten. Dit is erg vervelend omdat daardoor de diagnose vaak pas in een later stadium gesteld wordt. Terwijl juist een vroege ontdekking erg belangrijk is voor de kans op genezing.

Onderstaande klachten kunnen wijzen op slokdarmkanker:

(Bronvermelding: Website MLDS)
De precieze oorzaak van slokdarmkanker is onduidelijk. De meeste mensen die slokdarmkanker krijgen zijn tussen de 50 en 70 jaar. Een hogere leeftijd kan een rol spelen zoals bij de meeste vormen van kanker. Er wordt momenteel nog onderzoek gedaan naar erfelijkheid als oorzaak van slokdarmkanker. Hiervoor zijn tot nu toe geen overtuigende bewijzen gevonden.

(Bronvermelding: Website MLDS)
Afhankelijk van uw klachten kan de huisarts beoordelen of verder onderzoek nodig is. De huisarts kan bloedonderzoek laten doen om bloedarmoede vast te stellen of uit te sluiten. Bloedonderzoek geeft de arts ook belangrijke informatie over uw lichamelijke conditie. Bloedonderzoek kan geen slokdarmkanker aantonen.

Steun onze pioniers!

Investeer in ons onderzoek en draag bij aan betere vooruitzichten voor patiënten.

Klik de button en vul het formulier in

Direct doneren

 

Machtiging

Stel een vraag

Wilt u meer informatie, of heeft u een vraag over onze onderzoeken?

Laat het ons weten.

 

Stel uw vraag

 

Search