Aktueel

Online informatiemiddag slokdarmkanker

Eind januari 2021 was de landelijke ‘Week van de slokdarmkanker’. De week is bedoeld om meer aandacht te krijgen voor slokdarmkanker.

In Amsterdam UMC is op donderdag 21 januari 2021 van 15.30 uur tot 17.00 uur een online informatiemiddag georganiseerd voor patiënten met slokdarmkanker en hun naasten. U kunt de online uitzending terugkijken. 

Een deel van de maag de functie van een slokdarm geven… Kan dat? Robotchirurgie? En waarom is het nou zo belangrijk dat er meer aandacht voor slokdarmkanker komt én dat er meer geld voor onderzoek komt? Bekijk de video met de maag- en slokdarmchirurgen Suzanne Gisbertz en Mark van Berge Henegouwen. Presentator André van der Toorn vraagt de twee chirurgen van Amsterdam UMC het hemd van het lijf. 

Onze ambassadeur Louis van Dijk is overleden

Op vrijdag 10 april is onze Ambassadeur Louis van Dijk overleden.

Gedurende zijn lange carrière werkte Louis samen met onder meer Ramses Shaffy en Liesbeth List in de Shaffy Chantant, maar ook met Pim Jacobs, Rita Reys, Jaap van Zweden, Toots Thielemans , Thijs van Leer en Pietrer van Vollenhoven.
Louis van Dijk studeerde aan het Amsterdams conservatorium piano en orgel en slaagde cum laude voor solospel piano. Tijdens zijn studie raakte hij gefascineerd door jazz.
In 2012 werd Louis van Dijk geopereerd aan slokdarmkanker door dr. Mark van Berge Henegouwen in het AMC - Amsterdam UMC. Vanaf de oprichting van het SLMK fonds was hij onze ambassadeur.
Wij zijn Louis veel dank verschuldigd.

vlnr: Eric Wetzels, Mark van Berge-Hemegouwen, Theo Sonnenberg (voorzitter Rotary) en Henk Janus (voorzitter)

Het SLMK Fonds was een van de goede doelen van Classic Wings & Wheels 2019, een evenement op Vliegbasis Gilze-Rijen waar 500 klassieke auto's en een indrukwekkende hoeveelheid historische vliegtuigen van de Koninklijke Luchtmacht een fantastische show weg gaven voor meer dan 3000 gasten.

Op het einde van de dag reikte voorzitter Henk Janus aan Mark van Berge Henegouwen een cheque uit van Euro 25.000,- een bedrag waar Mark enorm blij mee is en dat het SLMK Fonds in staat stelt een verdere impuls te geven aan het onderzoek naar slokdarm- en maagkanker.

Oratie Prof. Mark I. van Berge Henegouwen

Minimumnormen chirurgie slokdarm- en maagkanker omhoog

Chirurgie van de slokdarm en de maag zou alleen mogen plaatsvinden in ziekenhuizen die meer dan honderd operaties per jaar uitvoeren. Daarvoor zou de behandeling van slokdarm- en maagtumoren regionaal en vanuit één centrum aangestuurd moeten worden. Dat stelde de nieuwe AMC-hoogleraar gastro-intestinale chirurgie Mark van Berge Henegouwen tijdens zijn oratie ter aanvaarding van zijn leerstoel op 18 mei 2018.

De minimumnorm is door de Inspectie van de Gezondheidszorg nu vastgesteld op twintig operaties per jaar. Volgens Van Berge Henegouwen is dat te weinig. De uitkomsten voor behandeling van slokdarmkanker verschillen voor ziekenhuizen in Nederland, stelt hij tijdens zijn oratie. ‘Het is zelfs zo dat recent onderzoek heeft aangetoond dat overleving voor slokdarmkanker bepaald wordt door het ziekenhuis waar een patiënt wordt aangeboden. Dus de kans op curatie verschilt per ziekenhuis in Nederland. Het is waarschijnlijk dat een verschillend niveau van expertise een rol speelt waarbij ook het aantal patiënten wat gezien wordt een belangrijk element is. Deze verschillen moeten en kunnen verbeterd worden.’

Steun onze pioniers!

Investeer in ons onderzoek en draag bij aan betere vooruitzichten voor patiënten.

Klik de button en vul het formulier in

Direct doneren

 

Machtiging

Stel een vraag

Wilt u meer informatie, of heeft u een vraag over onze onderzoeken?

Laat het ons weten.

 

Stel uw vraag

 

© 2016 Slokdarm- en Maagkanker Fonds

Search